Selasa, 21 Februari 2012

Maulah kuih bahuluk


52-MAULAH BAHULUK.
    Tiap tahun bila handak raya hajak kada katinggalan pang umak ku maulah kuih bahulu. Samacam dah jadi satu kawajipan, musti ada kuih bahulu. Bahari bukannya sanang nak malulah kuih bahulu nih. Maulah cara tradisional. Pamulaan tu mangujak hintalu dahulu di dalam gadur, sampai kambang, imbah tu buati gula, dah cukup kambang buati pulang tapong. Samua mangikut sukatan. Umak ku pang nak taho sukatannya. Aku kada taho. Aku nang rami nya manolong mangujak pang. Bah bilang baliiran pang paloh. Bukannya satumat, kakadang labih dua jam. Salagi umak kada manyuruh ampih, kujak pang taros. Lagi lawas mangujak lagi baik bahulo nyak ujar umak. Kuih bahulu ni   mimang kasukaan ku. Cacah awan banyu teh O lagi nyaman, kanyang pang mamakan.


     Handak mambakar, satu hal lagi, bukan nya sanang. Bahari manak ada oven. Nang ada dapur kayu hak. Sudah siap hajak di tanggar pang lagi acuannya ka atas bara. Panutup acuan nyak gin adaki bara jua. Imbah tu sapui sadikit minyak di acuan bahulu tu, buati ai lagi sadikit sadikit adunan nang di kujak tadi. Tutup awan panutup acuan nang sudah babara. Hadangi pang labih kurang 10 minit. Lagi lawas mamasak lagi capat bahulu masak, sudah cukup hangat ya am acuannya. Api bara masti ki kawal, amun tidak hangit pang. Bah bilang baharian pang salalunya maulah bahulu nih. Dari pagi2 sampai ka patang pang hanyar siap. Uyuh pang kapalakan. Maka puasa lagi. Taga amun sudah handak kada kisah samuan tu. Ulah hajak pang sampai siap. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan