52-MAULAH
BAHULUK.
Tiap tahun bila handak raya hajak kada
katinggalan pang umak ku maulah kuih bahulu. Samacam dah jadi satu kawajipan, musti
ada kuih bahulu. Bahari bukannya sanang nak malulah kuih bahulu nih. Maulah
cara tradisional. Pamulaan tu mangujak hintalu dahulu di dalam gadur, sampai
kambang, imbah tu buati gula, dah cukup kambang buati pulang tapong. Samua
mangikut sukatan. Umak ku pang nak taho sukatannya. Aku kada taho. Aku nang
rami nya manolong mangujak pang. Bah bilang baliiran pang paloh. Bukannya
satumat, kakadang labih dua jam. Salagi umak kada manyuruh ampih, kujak pang
taros. Lagi lawas mangujak lagi baik bahulo nyak ujar umak. Kuih bahulu ni mimang kasukaan ku. Cacah awan banyu teh O lagi nyaman, kanyang pang mamakan.
Handak mambakar, satu hal lagi, bukan nya
sanang. Bahari manak ada oven. Nang ada dapur kayu hak. Sudah siap hajak di
tanggar pang lagi acuannya ka atas bara. Panutup acuan nyak gin adaki bara jua.
Imbah tu sapui sadikit minyak di acuan bahulu tu, buati ai lagi sadikit sadikit
adunan nang di kujak tadi. Tutup awan panutup acuan nang sudah babara. Hadangi
pang labih kurang 10 minit. Lagi lawas mamasak lagi capat bahulu masak, sudah
cukup hangat ya am acuannya. Api bara masti ki kawal, amun tidak hangit pang.
Bah bilang baharian pang salalunya maulah bahulu nih. Dari pagi2 sampai ka
patang pang hanyar siap. Uyuh pang kapalakan. Maka puasa lagi. Taga amun sudah
handak kada kisah samuan tu. Ulah hajak pang sampai siap.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan