Jumaat, 24 Februari 2012

Kuih Luyang


53-KUIH LUYANG.

     Sajanis lagi kuih nang wajib ada pada ari rayak bahari ialah kuih luyang. Tiap tahun pang umak ku kada katinggalan maulah kih luyang ni. Kuih luyang ni di ulah dari tapung baras, di adun cair2 mangikut sukatan nang di tantuakan. Umak jua nang tahu sukatannya. Amun cukup sukatan awan parisa katumbar awan bahan lain nyak yang di andaki, maka nyaman banar pang kuih luyang nya. Rangup, manis, manyalirakan. Aku katuju banar bahari mamakan kuih luyang nik. Lagi2 ulahan umakku, asa kada tandingan rasa sadapnya awan ulahan urang lain.
      Maulah kuih ni di randang hajak ka minyak, ada acuan nyak nang khas. Basi tambaga tu ada ba lubang lubang saakan bunga. Handak mulai marandang, hangatkan dahuluk acuan di dalam minyak, dah cukup hangat, culupkan ka adunan tapung tadik. Jangan sampai tanggalam. Adunan nang malakat di acuan tu tarus di buat ka rinjing minyak hangat, di guyang guyang supaya adunan tu tapacul dari luyang nyak. Hijakan sampai masak, hanyar di angkat. Samantara tu acuan tarus di hangatkan, culup lagi ka acuan, buat ka rinjing.  Kaitu pang sampai habis adunan di randang ulah kuih luyang. Bahari ada jua urang nyambat kuih guyang. Tapi urang wahini manyambat kuih bunga ros.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan