53-KUIH LUYANG.
Sajanis lagi kuih nang wajib ada pada ari
rayak bahari ialah kuih luyang. Tiap tahun pang umak ku kada katinggalan maulah
kih luyang ni. Kuih luyang ni di ulah dari tapung baras, di adun cair2 mangikut
sukatan nang di tantuakan. Umak jua nang tahu sukatannya. Amun cukup sukatan
awan parisa katumbar awan bahan lain nyak yang di andaki, maka nyaman banar
pang kuih luyang nya. Rangup, manis, manyalirakan. Aku katuju banar bahari
mamakan kuih luyang nik. Lagi2 ulahan umakku, asa kada tandingan rasa sadapnya
awan ulahan urang lain.
Maulah kuih ni di randang hajak ka
minyak, ada acuan nyak nang khas. Basi tambaga tu ada ba lubang lubang saakan
bunga. Handak mulai marandang, hangatkan dahuluk acuan di dalam minyak, dah
cukup hangat, culupkan ka adunan tapung tadik. Jangan sampai tanggalam. Adunan
nang malakat di acuan tu tarus di buat ka rinjing minyak hangat, di guyang
guyang supaya adunan tu tapacul dari luyang nyak. Hijakan sampai masak, hanyar
di angkat. Samantara tu acuan tarus di hangatkan, culup lagi ka acuan, buat ka
rinjing. Kaitu pang sampai habis adunan
di randang ulah kuih luyang. Bahari ada jua urang nyambat kuih guyang. Tapi
urang wahini manyambat kuih bunga ros.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan